Is het kunde of geluk?

Waarom moeten de stenen op hun kop? Waarom mag u niet weten wat u pakt? Waarom verdelen we de stukken niet eerlijk en spelen we Meander zonder storende geluksfactor?

Meander is geen schaakspel, eerder een kaartspel. Ook speelkaarten worden door het lot verdeeld, maar net als bij bridge zal ook bij Meander de betere speler vaker winnen. Wel zorgen pech en geluk onderweg voor extra amusement: wat is er nu leuker dan zelf drie keer precies de gewenste steen pakken, terwijl de tegenstander zich met tweede keus moet zien te redden?

De populairste variant van Meander (en het vriendelijkst voor beginners) is basis-Meander. Met de stukken op de kop, en al bluffend en redenerend het bord zo slim mogelijk vullen.

Waarom de aanlegregel?

Een van de basisregels is: iedere nieuwe steen moet een andere raken. Zou het toch niet aardiger zijn als u mocht leggen waar u wilde? Nee, al bestaat er een variant waar dat mag.

Maar voor basis-Meander is de aanlegregel een aanwinst, die veel gepieker scheelt, en bovendien voor een extra tactische dimensie zorgt: door ergens neer te leggen houdt u dat deel van het veld voorlopig gesloten. Dat kan verstandig zijn. Er zijn namelijk gebieden op het bord waar u wat kwetsbaarder bent, en plekken waar uw tegenstander dat is.

Minder kogel, meer helling

Zware of lichte kogels, grote of kleine, voor de route die ze volgen maakt het geen verschil. En het maakt ook niet uit hoe steil het bord afloopt. Probeer maar. Het resultaat zal u verrassen.

Wel zal een heel klein en licht kogeltje, bij lage daalsnelheid, uiteraard gevoeliger worden voor stof, vuil en andere toevallige verstoringen.

Hoe zorgt u dat u wint?

U speelt een paar spelletjes, en ziet dat kogels soms cruciale afslagen missen. U had een afslag naar beneden gepland, maar nee, de kogel slaat hem over. Probeer het gerust nog eens. Vrijwel zeker gebeurt precies hetzelfde.

De kogel doet wat de kogel wil en daar zitten krachtige natuurwetten achter. Die hoeft u nu niet allemaal te gaan nakijken, maar onthoudt dit: naarmate de kogel sneller gaat, verandert het gedrag. Hij schiet over de afslag of het kruispunt heen, soms zelfs over meer dan? Waar u voor moet zorgen is dat u niet alleen de richting, maar ook de snelheid van de kogel onder controle houdt.

De kogels van uw tegenstander moeten juist zo snel mogelijk gaan. En dan plaatst u een bocht, die ze over grote afstand naar de zijkant van het bord slingert.

Waarom rolt die kogel zo?

Zo stellig mogen we het niet zeggen, wel waar is dat vrouwen minder vaak smadelijk verliezen. En vaker gelijkspelen. Hoe komt dat? Een verklaring is: mannen hebben de neiging aggressiever van start te gaan, en steken meer energie in het dwarszitten van de tegenstander. Vrouwen denken eerder aan het scheppen van eigen scoringskansen.

De praktijk wijst uit dat wie aanvallend een verpletterende overwinning nastreeft daar weinig fouten mee mag maken. De kansen kunnen door een enkel stuk radicaal keren, en wie dan te weinig aan zichzelf heeft gedacht blijft met lege handen achter. De balans tussen aanvallen en eigen kansen scheppen is een belangrijk onderdeel van dit spel.

Voor aanvallende gokkers liggen genadeloze triomfen in het verschiet, maar ook nauwelijks te bevatten nederlagen.